Vijf sleutels om binnen te komen bij je nieuwe werkgever

Praktijktips bij effectief netwerken voor werkzoekende 50-plussers

Trainingen Active Case Management

Vijf handige sleutels om al netwerkend in contact te komen met je potentiële nieuwe werkgever. Hieronder lees je en handig startpunt om als 50-plusser weer aan het werk te komen.

 

1. Bepaal wat je wilt, wat je kunt en wat je leuk vindt

Hoe beter je voor ogen hebt wat je wensen, capaciteiten en belangstellingen zijn, des te beter kun je je richten op de meest geschikte baan. Welk werk zoek je, welke functie? Denk eens aan een beroepentest, een duidelijk profiel van jezelf en natuurlijk een (verkort) cv. Wie ben jij en wat kun je? Zoek daar de baan bij: eens een bakker is niet altijd een bakker!

 

2. Leer om jezelf te presenteren het product 'IK'

Jezelf duidelijk en aansprekend neerzetten vraagt om oefening en ervaring. Ontwikkel een 'elevator pitch': een korte en heldere omschrijving van wie en wat je bent, en waar je voor staat; illustreer je verhaal met voorbeelden. En oefen die 'elevator pitch' regelmatig.

 

3. Formuleer je hulpvraag

Maak contact met potentiële werkgevers om in gesprek te komen en geef aan wat je graag wilt weten of leren: 'hoe kom ik erachter wat ik nodig heb voor deze baan?', 'wat houdt deze functie precies in?'. Vraag dus om raad en advies, niet om een baan of om werk.

 

4. Bepaal het doel en verloop van je netwerkgesprek

Bedenk van tevoren goed wat de uitkomst van een netwerkgesprek voor jou moet zijn: wat wil je wijzer zijn geworden, welke nieuwe namen/contacten wil je verkrijgen? Zorg voor een vragenlijst en check of je op alle vragen een antwoord hebt gekregen. Bedank bij de afronding voor de contactmogelijkheid en geef aan dat je later een update zult geven.

 

5. Oefen jezelf in telefonisch contact

Veel directe contacten verlopen telefonisch. Dus ook hier is het belangrijk dat je kort kunt vertellen wie je bent, welke hulpvraag je hebt, wie je wilt spreken en door wie je bent doorverwezen. Oefen dus je introductie/elevator pitch en vraag om een afspraak.

 

Om te onthouden:

  • 80% van alle vacatures is onzichtbaar
  • De meeste mensen waarderen het als hun om advies wordt gevraagd
  • Iedereen heeft unieke eigenschappen: jij ook!
  • 'Jezelf verkopen' kun je leren: het product 'IK'